Graag willen we met jullie wat informatie delen over E.C omdat we toch helaas te vaak zien dat een konijn wordt ingeslapen omdat een dierenarts ( niet konijnkundig) aangeeft dat het konijn niet meer beter gaat worden) Geef niet te snel op.. geef de medicatie en het konijn een kans.
De informatie beknopt zetten we hier onder, deze is in zijn geheel te lezen op de site van https://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/cuniculi.html waar we de informatie ook weg hebben gehaald.
E. cuniculi staat voor Encephalitozoön cuniculi. Het is een veel voorkomende infectieziekte bij het konijn. Het is een eencellige parasiet, de parasiet vormt sporen en deze komen via de urine van het konijn in de omgeving terecht. Via deze sporen wordt de infectie overdragen.
De belangrijkste symptomen van E. Cuniculi bij het konijn zijn neurologisch (hersen/zenuw problemen). Verlammingen en een scheve kop zien we veel bij konijnen met E.Cuniculi. Echter, een konijn krijgt niet altijd symptomen na besmetting met E. Cuniculi.
Er zijn dus heel veel konijnen die besmet zijn, drager zijn en geen klachten hebben.
5 hoofdsymptomen: echter mengvormen kunnen voorkomen.
- 1. Hersenproblemen: nystagmus, scheve kop of tollen om de lengteas
- 2. Achterhandsproblemen: slappe of verlamde achterpoten
- 3. Blaas- of nierproblemen: urine lekken en/of veel drinken en plassen
- 4. Oogproblemen zoals lensverkleuringen, cataract of uveïtis, verdikkingen in het oog
Hoe behandelen we de ziekte E. cuniculi?
Wacht geen weken af: De eerste klappen zijn daalders waard !!!!!!
Hoe langer er gewacht wordt des te slechter wordt de prognose op herstel. Zorg dat een konijn met verschijnselen van E. cuniculi snel behandeld wordt met medicijnen om de ontstekings reactie tegen te gaan en eventuele zwelling in zenuwweefsel af te remmen. Als de verschijnselen al weken of maanden aanwezig zijn wordt de kans op genezing kleiner en kleiner.
Warmte
het is belangrijk dat je konijn op temperatuur blijft om de infectie zo snel mogelijk te overwinnen. We zien te vaak dat konijnen niet opknappen omdat ze in de kou buiten blijven of binnen niet een warm genoeg hok hebben. Zorg voor een warme omgeving, je konijn is echt ziek! In onze kliniek liggen ze ook in de verwarmde opname. Thuis kun je een warmwaterkruik gebruiken.
HAAL HET KONIJN NAAR BINNEN ALS HET BUITEN KOUD IS!
De behandeling met Dexamethason injecties ....
We gebruiken kortdurend (3-5 dagen) Dexamethason bij konijnen die opeens symptomen (torticollis, omvallen, slappe of verlamde achterhand) hebben gekregen. De Dexamethason wordt in een dosering van 1-2 mg/kg LG intraveneus geïnjecteerd om de ontstekings reactie die de E. cuniculi heeft veroorzaakt tegen te gaan. De E. cuniculi sporen zijn al lang van deze ontstekingsplek verdwenen en de Dexamethason en de vitamine B injecties zijn nodig om deze ontsteking tegen te gaan en de schade die dit veroorzaakt op te ruimen.
De behandeling van E. cuniculi met fenbendazol
We behandelen de konijnen met diverse medicijnen, naar ons idee is Fenbendazol (= Panacur of Fenbendazol) belangrijk. We doseren gedurende 2 weken 2x de normale dosis die in de literatuur naar voren komt. Namelijk een dosering van 2x daags 20 mg/kg LG gedurende 2 weken en daarna 2x daags 10 mg/kg LG gedurende 2 - 3 maanden. In de literatuur wordt beschreven dat een konijn 28 dagen moet worden behandeld. We zijn het hier niet mee eens! We behandelen een konijn net zo lang als dat nodig is. Sommige konijnen zijn na 1-2 maanden genezen. Andere konijnen hebben echter jarenlang behandeling nodig.
Kun je fenbendazol langer geven dan 28 dagen?
Onze ervaring is dat niet alle konijnen na 28 dagen genezen zijn en dat veel konijnen gedurende een paar maanden behandeld moeten worden.
Wat doet fenbendazol met E. cuniculi
Fenbendazol doodt de parasieten niet maar zorgt dat het lichaam geholpen wordt om de ontstekingsverschijnselen af te remmen die ontstaan op en om de parasiet heen. De Fenbendazol voorkomt dat de spore zijn polar filament kan uitschuiven en andere cellen infecteert. De verdere infectie en reactie van het lichaam op de parasiet wordt als het ware afgeremd, zodat de E. cuniculi symptoomloos wordt. Als er antilachamen tegen de E. cuniculi sporen gevormd worden dan kan het immuun systeem de parasiet opruimen. Echter vaak zullen niet alle sporen gevonden worden. Met andere woorden de parasiet is nog steeds aanwezig, maar het konijn is er niet ziek meer van. Het is van de acute fase terug in de latente fase gekomen.
Overdenkingen: hoe lang ga je door met behandelen?
In de meest ideale situatie is het konijn na een paar dagen tot weken volledig genezen. Echter dit is zeker niet altijd het geval. Tijdens een behandeling willen we wel een verbetering zien optreden. Als dit niet gebeurt dan is een belangrijke overweging of je door mag gaan met behandelen of het wel een konijn waardig bestaan is. Is het dier niet aan het lijden en is de situatie uitzichtloos of hopeloos, dan kan er beter gekozen worden om het konijn in te laten slapen. Een prognostisch hulp middel is of een konijn nog steeds uit zichzelf wil en kan eten.
Heb je vragen, twijfel je... ga naar een andere dierenarts voor een tweede opinie
Een kleine greep uit de foto's van de E.C konijnen die hebben opgevangen, waarvan vele zijn hersteld, zijn geadopteerd en gewoon een heerlijk fijn normaal leven hebben geleidt ondanks hun E.C verleden.
Reactie plaatsen
Reacties